Convenience Stories: Can't Read the Air

Dua teman bilang, tulis blog pakai Bahasa Indonesia aja lah. Jadi sekarang aku nulis pakai Bahasa Indonesia πŸ˜‚ Pengen belajar nulis pakai Bahasa Inggris, kok buatku susah ya. Nulis Bahasa Indonesia pun kalau baku juga susah sih. Bisanya apaaa? Emang bisanya cuma nulis pakai Bahasa Indonesia ala lisan sehari-hari. Au ah lap.

Aku mau nggosip soal teman sevel yang bekerja sama aku di shift yang sama, shift pagi dari jam 6 sampai jam 9 pagi. Dia sih kerjanya sampai jam 1 siang, tapi karena aku bekerja hanya satu shift ya ketemunya pagi saja.

Tadinya. Sekarang sih dia ditendang, nggak boleh kerja shift pagi. Dia kerja shift pagi cuma hari Jumat, yang kayaknya karena ngga ada orang lain yang mau kerja hari itu.

Kenapa?
Karena dia tidak bisa membaca udara. Can't read the air. Di Bahasa Jepang ada istilah 'kuuki yomenai' yang secara harfiah artinya 'tidak bisa membaca udara/atmosfer' yang biasa digunakan buat orang yang ngga peka sama lingkungan sekitarnya. Ngga bisa ngeliat atmosfer sekitar gitu deh.

Teman sevelku ini om-om sudah berumur 40-an. Orangnya bukan orang jahat, bahkan pekerja keras, tapi 'kurang bisa bekerja', jadi kurang disukai sama teman-teman yang lain. Aku sih biasa aja, cuma kadang jengkel sih πŸ˜‚ cuma ngga bisa sebel, apalagi dia sering menraktir aku es cafe latte. 

Aku kerja di sevel yang mana letaknya di dalam Stasiun Kyoto. Di dalam stasiun ada banyak sevel, jadi kalau pada main ke Kyoto, trus jajan di sevel, kalo beruntung bisa ketemu aku  πŸ˜‚ Beruntung mananya. Shift itu dibagi menjadi lima shift setiap harinya. Sevelku buka dari jam 06.30 - 23.30. Shift pertama jam 6-9 (kok jorok sih) itu adalah shift paling sibuk setiap hari kerja. Katanya. Aku nggak pernah kerja shift lain.

Jam pagi kan orang-orang pada berangkat kerja, jadi biasanya pada beli roti, onigiri, atau bento buat sarapan atau lunch. Setelah jam tujuh tuh biasanya antrean hampir ngga pernah berhenti. Padahal satu shift ada empat orang, di toko ada empat mesin kasir, dan kerjaan kita ngga cuma ngasirin doang. Biasanya sih ada dua orang selalu stay di kasir, dua lainnya harus kerja menaruh minuman di kulkas, maju-majuin barang, biar keliatan kan, menaruh barang di rak, sibuk deh. Yang stay di kasir pun juga ngga ngasirin doang, ada kerjaan lain kayak refill rak rokok, refill kantong plastik, gelas kopi, dan lain-lain. Belum lagi kalau ada yang in-charge buat order barang-barang. Sambil disambi ngasirin gitu. Kalau antrean panjang banget yang di kasir bakal manggil staf lain yang lagi sibuk hal lain buat bantu di kasir.

Aku paling sebel kalau dapet tugas jadi yang ngerapiin barang-barang di rak. Males bolak-balik kasir rak kasir rak. Udah mana aku pusing baca kanji, jadi bingung kalau harus buka dus mi instan yang mana buat ngisi rak yang kosong, ah pusing ah pala gue.

Meskipun ada kerjaan lain, tapi tetep kerjaan utama itu ya ngasirin. Jadi kita ngga boleh membiarkan customer tuh menunggu lama. Kalau antrean panjang, mau ngga mau kita tinggalin kerjaan lain buat ke kasir. Terutama pas pagi-pagi yang mana orang buru-buru berangkat kerja.

Nah, si om teman sevelku ini, manggilnya om aja ya, orangnya benar-benar tidak bisa membaca atmosfer.

Seringnya dia dapat kerjaan yang stay di kasir. Kayaknya dia hampir nggak pernah dikasih kerjaan masukin minuman-minuman atau naruh barang. Kalau pun iya, nggak pernah dikerjain! Jadinya orang lain yang harus ngerjain.

Yang paling bikin teman-teman jengkel sih, misalnya antrean panjang banget, dia malah sibuk merapikan rak sandwich, kita panggil teriak-teriak enggak dateng-dateng ke kasir, sampai customernya pada nengok-nengok ke arah dia. Ikut gemez juga kali ya. Ngerapiin rak sandwich tuh cuma maju-majuin karena kadang laris sampai barang yang di belakang ngga keliatan, itu dia bisa ngabisin waktu 15 menit. Yang semenit pun juga bisa πŸ˜“

Atau engga, dia di kasir tapi malah sibuk refill sendok sumpit di laci counter kasir. Kita minta dia buka kasir, dia malah, "Ntar dulu, masih masukin sumpit."

Yang padahal itu bukan kerjaan penting πŸ˜‘ Bisa dikerjain ntar, yang bahkan ngga dikerjain ngga apa-apa. Atau ngga sibuk masukin biji kopi ke mesin kopi dan kita panggil-panggil, engga turun-turun dari dingklik buat berdiri. Di saat antrean panjang tuh itu benar-benar bikin emosi. Karena kita harus handle lebih banyak customer, dan kasihan customernya karena kita ngebiarin mereka antre lebih lama.

Pernah suatu hari kerja hari Sabtu, dan satu shift cuma tiga orang. Karena hari Sabtu dan masih era korona jadi biasanya pagi sepi, kalau hari libur kan orang biasa keluar rumah agak siangan. Nah dia ini harusnya stay di kasir eh malah duduk di 'kantor' sambil order sandwich πŸ˜“ yang padahal bisa disambi ngasir.

Orangnya terlalu fokus, ngga bisa mengerjakan lebih satu pekerjaan dalam satu waktu. Harus satu pekerjaan selesai dulu baru mengerjakan yang lain. Ya bagus sih cuma di kerjaan konbini, ngga bisa gitu 😭

Kadang-kadang bikin berantem sama staf yang lain 😌 Sama aku sih engga. Karena aku termasuk baru dibanding yang lain, dan aku ngga paham-paham amat Bahasa Jepang, biasanya sih aku hanya menikmati pertikaiannya aja 😌 Berantemnya tuh bener-bener yang adu mulut gitu di DEPAN CUSTOMER. Aku dibalik maskerku ketawa-ketawa. Si om ini juga ngga bisa dibilangin, jadi dibilangin apa malah balik ngomel. Pernah sampai satu customer laki-laki marah sambil teriak: URUSAI! a.k.a 'berisik! πŸ˜—

Pernah lagi saking dia ngga mau bantuin kasir, satu staf narik tangannya dengan keras kaya main tarik tambang, dan si om ini malah ketawa-ketawa sambil bilang kalau dia mau benerin sandwich. Yang padahal antrean kasir tuh sampai peron... ngga sih boong. Sumpah kaya drama deh. 

Suatu kali ada customer minta dia buru-buru masukin plastik dan handle kasirnya, mungkin karena dia mengejar jadwal keretanya. Eh si om ini bales jawab, "Maaf ini speed-nya sudah max." πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ Ya Allah ada orang Jepang kayak gini 😭 Kalau orang normal bakal minta maaf.

Capek deh.
Beneran capek πŸ˜‚

Cuma soal kerja aja sih yang kadang bikin emosi, tapi kalau diajak ngobrol lumayan enak.

Convenience Stories: R vs L

Many foreigners are working part-time in convenience stores in Japan. As long as you can speak basic Japanese like greetings and number, you can easily get accepted if you apply for konbini job. Even though, konbini job description is not as simple as pressing buttons on cash register.

Before coming to Japan, I have already been able to speak in conversational Japanese and read a little bit of kanji. My problem is I don't really read, I mean I'm lazy, so I don't read hiragana and katakana fast and don't know difficult kanjis. The first trouble I got is when I was learning to record the numbers of unsold newspaper. It is super easy for me now, but oh my god at the first time, phew, I had to match many times the name of newspaper and the one written in the form. So tired. My eyes. There is a newspaper called スポーツ報ηŸ₯ (supootsu houchi) and I just knew few weeks ago that I always read the kanji wrong, I thought it was supootsu tsuuchi πŸ˜“

Well, konbini job really forces me to read more Japanese. But you know, most difficult thing for me until now, is... differentiate between R and L.

In my konbini, we sell coffee and the customer has to buy the cup from cashier and there are two sizes, regular and large. R and L.

In Japanese, there are no 'r' and 'l'. Their own 'r' is not really 'r', it is like between 'r' and 'l'. And they pronunce R as 'aru' and L as 'eru'. They pronounce regular, 'regyuuraa', and large 'raajii'. And I always mix up, until now. 

Sometimes, when the customer said she wants 'eru' cup, I think it is R since Indonesians pronounce R as 'er'. And it's hard for me to say 'regular' and 'large' in Japanese-English way, but if I said in normal English pronunciation way, they sometimes don't understand 😭

So what I do, if I'm not sure what cup they choose, I will just ask,

"So you want the big cup?"

"Is it the small cup?"

Safe.

Hisabisa Odekake δΉ…γ€…γŠε‡Ίγ‹γ‘

It means 'go out for the first time in a while.'

I'm having chuuyagyakuten seikatsu ζ˜Όε€œι€†θ»’η”Ÿζ΄» (life with day and night reversed) right now. For more than a week, I have been only sleeping in day time. Last night, I didn't sleep at all. I forced myself to sleep since I had to go to work at 5.40 am, but I ended up only slept one hour πŸ˜“

Last Sunday, I finished work at 1 pm and I felt so sleepy but then I decided to visit my friend's house. I had a hope also that maybe I could reverse my day and night after I come back home.

We walked around his neighborhood and took some pictures. So happy since I don't have new pictures in last two months. Selfie doesn't count. So happy also that I saw a charming omawarisan γŠγΎγ‚γ‚Šγ•γ‚“ (police officer) 😭 but maybe it's because he was wearing face mask. But happiest since I could see my friend la after so long time πŸ˜„

Here are some pictures we took that day. 

If you know me, this is my favorite picture style. Me standing full body and taken from faraway.







Even though I was so sleepy, I couldn't sleep until 3 or 4 am. Yeah, I didn't succeed to reverse my night owl life. And here I am, 12:53 and preparing to sleep. Not a siesta πŸ˜”

Convenience Stories: Humans Need Contact

I have been planning to write some stories about my experiences working in convenience stores. But too lazy 😀

Okay, here is my first story.

A little introduction about me, so currently I'm working in convenience store (guess what is it) and located near the most famous tourist attraction in Kyoto, Gion and Kiyomizu-dera Temple. Before the pandemic, half  of the customers were foreign tourists. But now I'm not going to talk about the customers. I am going to write about my partner at work.

There is a girl, who is working in my store, from China, she is my schoolmate, we were born in the same year, and we work(ed) (she stopped recently though) in other convenience store located inside Kyoto Station, but different branch. She is only two months older than me but she is way way more mature. She is so smart like she knows a lot of konbini (convenience store) life hacks and other life life hacks. If you want to know if there is any retail store or fast food restaurant giving freebies or discount, just ask her, like really. Since I am always sloppy at work, for example, putting 50 yen coin in 500 yen coin tray, or I dunno how to deal with new things (I am lazy to read kanji), she always help me.

I respect her so much. She is like one of smartest woman I know. As she almost don't use polite form to speak to customers, I always laugh when she serves the customers.

"ATATAME WA?" (Do you want us to heat this?)

"... WA NAI."

"ARIGATOU."

She never give an effort to speak in polite form or putting extra 'desu' in her sentences. I always giggle when I see her speaking like that πŸ˜‚

Even before the Japanese people were concerned about the pandemic, she has already started her preparation. She sent thousand of face masks for her friends in China before shops applied purchase limit. She is always with her stick shape virus blocker and putting gloves on her hands. She even stopped working in Kyoto Station to avoid the infection. She is very updated with the world news.

One day, one of our partner had a fever and had to take a rest for a week. She was more careful since this guy's body temp was 38.5°C while he was at working. (The next day, he was fine though). So the next day, when we were on the same shift, she asked me to do social distance from her. Okay, that's what we should do, right?

I was busy washing fryer machine so I was basically more than 2 meters from her. Only after 15 minutes, we were talking, and I was more than 1 meter away, she touched my shoulder and pat of my hand πŸ˜‚

I was like (I didn't say it out loud), "DID YOU JUST ASK ME TO KEEP OUR DISTANCE? AND NOW YOU TOUCHED ME?" πŸ˜‚

She is type of person who will give light touch when talking to friends. It's her habit so maybe she didn't even realize that she touched me πŸ˜‚

Well, despite of the social distancing rule, after all, humans need contact.

πŸ’™πŸ’™πŸ’™

As I enjoy my video call with my brother, I prefer to have him here, or I go to Indonesia. Currently, I want to go home after my cat who was away for more than two years returned home. Cat is so smart he still know his way home after wandering around... maybe the world?

My cat six years ago. Now he doesn't look like this at all

Hospital Visit in Covid-19 Period in Japan

I went to medical institution twice on March.

So, I have this problem.

In this corona era, everything is getting stricter. In my workplace konbini (convenience store), we have to check our body temperature before we start working. The first day this temperature measurement is applied, my body temperature was 37°C. It was okay since the rule is, if you have 37.5°C, you have to go home. But I remember last year when I worked in a factory my average body temp. was 36.4°-36.6°C. 

The second day, my body temp was 36.8°C. Safe.

After that day, my body temp has been always >37.5°C in the first check. One time, it was 38.1°C. My body was alright, I didn't feel any headache, I was not tired, no cough, no runny nose, no sore throat, I was real fine. After around 10 minutes waiting, my body temp decreased to 37°C. I realized that if I go to work by bicycle my temperature always high. Is it normal? I tried to go by bus and checked my body temp and it is normal.

I bought body thermometer since and check my temp almost every single day πŸ˜‚ I feel lucky I bought thermometer earlier, now it is hard to find thermometer πŸ˜”

Measured at the same time, same brand, different armpit πŸ˜‚
My konbini owner, of course, is worried. So she asked me to go to hospital and I went to hospital near my home in the next day. In the entrance of the hospital, there was an announcement for those who have fever more than 37.5°C more than four days in a row, they should come to receptionist and call Kyoto corona call centre before being examined by doctor.

I talked to the receptionist about my condition and I had to call the corona call centre. The staff from the corona centre asked me a lot of questions such as if I went to foreign country in recent two weeks, or did I meet someone with coronavirus. After he judged that I have low probability of infection, I returned to hospital and they welcomed me.

The doctor checked my body temperature again, and it was 36.9°C. I said what happened but he just said, it is fine. It was my first time to do nasal influenza test as well, and the result was negative.

I was given day offs for almost a week by my boss and I was able to work since then until now. Yokatta!

I had to go to clinic again since I had to submit medical certificate to school. Usually, my school hold medical check-up inside school every year. But since this year is quite different, they cancelled it and we have to go to hospital or health clinic by our own.

It was so surprising that in the clinic, the nurse didn't ask anything about fever and stuff. It was so smooth. I did the lungs x-ray as well, and there is no abnormality.

I feel lucky again that I did my medical check up earlier because now they are getting stricter and have been rejecting patients 😒 My school also extended the submission deadline because of this.

Really, it is not good to get sick in this period. So, we have to eat well, wear mask, wash hands regularly, and refrain from traveling.

By the way, now face mask is not scarce anymore, despite of the high prices. But flour, scarce, now. πŸ˜‚ Apparently everyone now is cooking at home.

Produk Indonesia yang Disukai Orang Jepang

Salah satu produk buatan Indonesia yang diminati oleh orang Jepang --dan saat awal mengetahuinya aku cukup terkejut-- adalah Ellips Vitamin Rambut.

Bisa dibilang Bali adalah salah satu destinasi favorit turis Jepang dan Ellips Vitamin Rambut adalah salah satu oleh-oleh yang paling sering dibawa pulang ke Jepang untuk diberikan kepada para teman dan saudara. Selain harganya terjangkau, tidak memenuhi koper, dan tentunya menawarkan perawatan rambut secara praktis.

Ternyata di Jepang sendiri, cukup mudah untuk menemukan Ellips ini. Bahkan ada vitamin rambut merek lain seperti Sasha dan Miranda. Oh ya tahu kan, gara-gara musim korona pembelian masker dibatasi tiap customer. Sedangkan vitamin rambut buatan Indonesia ini, kalau di toko 100 yen ada pembatasan pembelian juga lho. Saking diminatinya, kali ya. Jujur aja aku sangat proud πŸ˜‚

Dan menurutku produk vitamin rambut ini lebih mudah ditemukan ketimbang Indomie Mi Goreng. Seriusan. At least di daerah tempatku tinggal sekarang.

Kalau merek Ellips dibatasi dua per customer, yang lain bebas.
Waktu aku WHV-an di Australia, aku sempat pulang ke Indonesia, aku juga sempat memberi oleh-oleh Ellips buat dua roommate Jepangku. Aku juga membawa oleh-oleh khas Indonesia lain yang ternyata mereka sangat suka juga.

Tebak apa coba!
Beberapa di antaranya ada di artikel di link ini ya:


Gimana?
Ada yang suka juga produk-produk dalam daftar listku? Semoga bisa jadi referensi buat ngasih oleh-oleh temen Jepangmu ya.

πŸ’™πŸ’™πŸ’™

My latest pic.
Semoga kita semua sehat, ya. Di musim korona ini, alhamdulillah aku masih bisa kerja, bahkan hampir tiap hari kerja karena kalau ada yang punya suhu 37,5 derajat langsung disuruh pulang dan aku diminta gantikan. Mulai minggu ini kerjaku berkurang, sekolahku juga akan mulai besok dan via online. Nggak tahu lah bakal gimana πŸ˜„

Sekarang sebenarnya Golden Week, libur panjang orang Jepang yang biasanya dihabiskan buat traveling domestik atau ke luar negeri tapi tahun ini sepertinya liburannya di rumah dulu ya. Jadilah Kyoto yang kota wisata yang hampir setiap hari ramai, sekarang sangat sepi dan naik bus biasanya cuma ada 2-3 orang penumpang. Senang, tapi sedih. Sedih, tapi senang. Ah au ah. 

Karena aku biasanya keluar cuma buat kerja dan belanja, akhirnya aku main ke rumah teman dua hari lalu, dan jalan-jalan keliling daerah rumahnya πŸ˜‚ sama sekalian foto-foto. Rekor banget lah dua bulan nggak main ke mana-mana (eh main, sih) dan nggak makan mekdi 😒 Semoga cepat berlalu... 

Oh ya, jangan lupa mampir ya...


Barangkali bisa kasih tahu aku produk Indonesia lain apalagi yang digemari orang Jepang. 😘